Thursday, November 07, 2013

~ demi dia ~

Rutin hidup sekarang memang berubah 100% dah ni. Dia masih kelam kabut lagi nak adjust masa... keutamaan haruslah pada si kecil tu kan. Sudah tamat masa bersenang-lenang sepanjang hamil.. dimanja-manjakan, semua orang sayang hahahaa... sekarang pun semua orang sayang jugakkann.. Sebaik habis tempoh berpantang bermulalah episod yang semua kerja urusan rumahtangga dia perlu ambil alih semula, tolakla kerja dan barang berat-berat yang dia tak boleh nak angkat dan buat lagikan.

Masa dalam pantang hari tu legalah juga sebab mak yang jaga... pendek cerita semua kerja mak yang buat.. Terima kasih banyak2 mak! hal abang dan kakak, en.hubby yang uruskan...hantar pergi/ambil sekolah semualah.. Waktu tu dia belek si kecil saja... lapar bagi susu, baby tidur dia pun tidur, tapi tengah malam baby berjaga dia pun turut berjaga jugaklah. 

Ok...bila dah habis pantang, mak masih ada di rumah jadi tak terasa kelam kabut sangat. Masih ada mak untuk menolong apa-apa yang patut. Tapi sekarang masih berbaki cuti sebulan lebih dan mak sudah pulang ke kampung maka tinggallah dia untuk uruskan segala-galanya...

Memang dia jadi tak tentu hala jugakla memikirkan macamana nak adjust masa buat kerja rumah... masak, mengemas, membasuh, menyusu dan uruskan si kecil yang adakala menyusu 2 jam sekali takpun angin lain macam sikit jadi sejam sekali..kadang-kadang tak berapa nak tidur pun ada jugak huhuhu.. Owhhh tambah lagi rutin dia kena pam susu (azam tahun baru kannnn)... 

Dia sekarang pun kena kawal stress juga tak bole tension semua bagai sebab takut nanti menjejaskan aktiviti pengepaman kan.. mood kena gembira gembira saja.. Pemakanan pun nak kena jaga, kesihatan tubuh badan pun harus diambil kira tambah juga perhatian untuk abang dan kakak pun tak boleh dipandang ringan...untuk en.hubby pun sama jugak... Bolehkah dia jadi supermom ni???

Ini belum masuk kerja lagi... nanti bila dah kerja balik tak taulah dia nak bayangkan... 

Kena banyak-banyak berdoa padaNya moga dipermudahkan segalanya... 


Kesayangan ibu...😍

No comments: