Saturday, January 14, 2017

:: Nak buat pizza tiba-tiba jadi roti canai ::

Kononnya pagi tadi nak buat pizza untuk sarapan. Walaupun tiada dalam perancangan awal, tapi sebab semalam pergi Tesco beli barang, terus rasa nak buat pizza... ececeh... maka teruslah cari barang dengan konfiden huhuhu.. Pagi ni bangun semangat le nak mula projek pizzaku itu. Keluarkan semua bahan-bahan... Semangat nak buat ni dah lama sejak terjumpa cara nak buat yang paling simple tanpa perlu bersusah payah uli doh semua bagai... Inilah masalahku bermula kuikuikui... sebelum beli barang tak tengok betul-betul jenis roti yang kena beli untuk dijadikan sebagai base.. aku main agak-agak saja. 

Tadi pun dengan konfiden jugak aku mulakan projek... memandangkan ovenku dah tak bole guna maka aku bakar pizza dalam microwave oven. Dan seterusnyaaa..... lepas dah keluarkan dari microwave aku jadi pelik, kenapa roti ku tak kembang... tapi sedapp ecehhh... tapi masih pelik.. Aku cuba lagi sekeping dengan merendahkan power dan tambahkan masa membakar. Hasilnya punnnn sama jugak... errmmm tak boleh jadi ni. Maka masa tu barulah rasa nak rujuk resepi semula. Dan sudahnya aku temuilah jawapannya.... dalam resepi kata guna roti pita, aku pula p beli roti paratha kuang kuang kuang... dah pula tu roti paratha original takde yang ada hanya roti paratha bawang, pun aku belasah saja beli adoiiyaiiii.... Inilah dia.... konon-konon macam pandai sangat, paras konfiden pun tinggi sangat... hahahaha menggelakkan diri sendirilah sudahnya. Kena gelak dengan anak-anak dan En Pari juga.... huishhh malu malu... Akhirnya roti paratha yang lebih tu aku bakar sekejap atas pan jadi roti canai. Kebetulan pula ada gulai daging lebihan semalam yang aku masak, jadilah kuah pencicah roti canaiku.

Kejadian pagi tadi memang tak ada bukti bergambar... tak teringat langsung nak ambil gambar ke apa sebab dok musykil kenapa pizzaku tidak menjadi. Akan tetapi tidak mengapa, semangatku masih belum luntur. Esok nak pergi cari roti pita dan kita cuba lagi ye!! Biasalah kan... apa-apa benda pun biasanya cubaan kali pertama tu mesti tak jadikan... mesti ada saja yang tak kena, ada saja halangannya.. yang penting kita jangan putus asa. Teruskan mencuba dan cuba lagi sampai kita berjaya. Kalau ada pun yang baru pertama kali cuba pun dah jadi dengan sempurna tu kira rezeki lah... alhamdulillah.

Thursday, January 12, 2017

:: Paya Indah Wetland Dengkil ::

Ini nak throwback sikit aktiviti masa cuti sekolah yang lalu. Sesekali seronok juga bawa anak-anak  back to nature kan... Kali ini abahnya En Pari bawa kami berkunjung ke Paya Indah Wetland yang mana lokasinya terletak di daerah Dengkil. Tak jauh mana pun dari rumah. Agak awal juga kami keluar dari rumah dan tak sampai setengah jam kami dah sampai ke destinasi. Jam waktu tu baru menunjukkan ke angka 7.30 pagi.... wow!! awal sangat ni...


Elok sangat le waktu kami sampai tu memang dia baru buka. Waktu beroperasi jam 7.30 pagi setiap hari. Tapi awal-awal pagi ni, biasanya pengunjung datang untuk berjoging sajalah.


Kami malas nak joging... pergi cari makan dulu untuk bersarapan. Masuk ke dalam sikit ada kedai makan kecik saja tapi kira oklah. Bersarapan di situ dulu sambil menikmati suasana pagi yang agak sunyi dan nyaman.


Selesai isi perut maka bermulalah pengembaraan kami di taman wetland..... Pertama sekali pergi ke kolam buaya. Kalau tidak silap ada lebih kurang 13 ekor buaya ditempatkan di sini. Semuanya didatangkan khas dari kolam buaya yang di Langkawi tu. 


Ambil-ambil gambar sikit, kemudian teruskan perjalanan. Kita mendaki sikit untuk ke menara tinjau. 


Menara tinjau di Taman Wetland ini agak tinggi bagi orang yang gayat macam aku huhuhu... Memang tak sampai atas lah jawabnya. Si kecil tu pun tiba-tiba jadi penakut jugak sama macam ibu. 


Kami berdua hanya berjaya sampai ke tingkat kedua sahaja. En Pari, abang dan kakak naik sampai atas. Mengikut kata mereka memang cantik sangat pandangan saujana mata memandang.


Di sini ada juga disediakan kemudahan sewa basikal malah agak murah kadar sewanya. Basikal single tu hanya rm5 sejam manakala basikal yang ada carriage tu rm8 sejam. Kita berbasikal di taman wetland pulak.

Best sangat... dah lama tak berkayuh rasa rindu juga. Teringat pulak dulu-dulu zaman sekolah... tiap-tiap pagi berbasikal dengan kawan baik aku bergandingan ke sekolah.


Di sini ada juga kolam yang menempatkan burung Undan Putih atau lebih dikenali dengan nama White Pelican. Cantik burung ni berenang-renang dalam kolam.


Sambil berbasikal kita ke tempat Badak Air pula. Badak air ini lebih popular dipanggil Hyppo. Boleh tahan besar juga saiz seekor hyppo. Pengunjung berkesempatan untuk memberi makan kepada hyppo di sini. Untuk info, peluang untuk turut sama memberi makan kepada hyppo di sini hanyalah pada hari minggu dan cuti umum sahaja. Itupun ikut waktu yang telah ditetapkan... tak ingat pula pukul berapa masa kami pergi tu....rasanya jam 10 pagi. Pihak penjaga taman ini telah sediakan makanan untuk semua hyppo... sambil dia bagi makan tu kita pengunjung pun berpeluang jugaklah... Hyppo ni makan hanya buah-buahan dan daun-daun sahaja tapi kuantitinya boleh tahan jugalah banyak.... tengok badanlah kan kikiki...



Itu dia sang badak air... sikit punya luas dia punya nganga....


Burung pelican yang comel :)


Ohhh ya lupa pula.... kami turut berpeluang melihat dan memberi makan pada sang buaya juga. Aktiviti ini juga hanya dapat dilihat pada hari minggu dan cuti umum pada jam 11 pagi. Hari tu lebih kurang 20 ekor ayam dijamu pada sang buaya... 

Selepas aktiviti melihat sang buaya menjamu selera.. kita bergerak pula ke tempat kura-kura dan landak. Ada banyak spesis kura-kura... yang tempatan ada yang import pun ada. Budak-budak memang seronoklah kan dapat tengok semua ni. Mak ayah ni seronok ambil gambar saja...


Pengunjung berpeluang untuk memegang sendiri kura-kura yang dilepaskan.. Adik nampak takut sikit dengan cik kura-kura tu hehe...


Sampai ke tengahari juga lah kami di taman wetland ni. Anak-anak semua nampak enjoy tapi agak letih memandangkan hari pun dah menginjak ke tengahari dan panas matahari pun dah mula menyengat. Selesai pengembaraan di Paya Indah Wetland....

Destinasi terakhir sebelum pulang ke rumah.... kita cari makan dulu....


Tuesday, January 10, 2017

:: Kembali ke sekolah... rutin biasa ::

Assalamualaikum....

Minggu ini sudah memasuki minggu kedua tahun 2017 dan juga minggu kedua persekolahan. Selepas bercuti selama sebulan lebih macam tu, abang dan kakak kembali ke sekolah dengan menggalas tanggungjawab yang lebih mencabar....tahun peperiksaan...jeng jeng jeng...ibu dan abah yang lebih berdebar nampaknya, sebab tengok anak-anak macam takda apa-apa pun...macam rilek je. Tapi aku ingat lagi, dalam masa cuti sekolah hari tu, selepas insiden abang terkantoi tu dan selepas abah tahu dan selepas tu terpaksa menjalani sikit hukuman... abang ada berbisik dan berjanji dengan aku yang dia akan buat terbaik untuk PT3 nanti. Allah..... sebagai ibu syukur alhamdulillah bila dia cakap macam tu sebab sekurang-kurangnya dia fikir dan ambil berat juga. Semoga istikhomah ya abang...

Memandangkan tahun ini ada peperiksaan besar menanti kedua-dua beradik tu, kita bagi diorang kelas tuisyen....sebagai galakan dan rangsangan untuk mereka lebih fokus kepada pelajaran. Minggu ini juga team rugby abang dah mula latihan setiap petang kecuali Jumaat. Memang agak memenatkan namun terpaksa tempuh jugak la. Kelas tuisyen diorang pun bukanlah setiap malam, hanya 3 kali seminggu. InshaAllah kita cuba yang terbaik.

Owhhh hari ni dah hari kedua aku cuti cemas sebab si adik pula demam dan muntah-muntah. Dia tak ada selera makan sampai perut pun dah masuk angin. Makan sikit muntah... makan sikit muntah sampai akhirnya muntah keluar air saja. Kesian dan sedih sangat tengok adik. Selalunya aktif dan tak berhenti bercakap.... ni diam asyik baring saja takde tenaga. Ya Allah berilah kesembuhan pada adik... Semoga hari ni dapat pujuk dia untuk makan...

Memikirkan kerja-kerja di pejabat pun satu hal juga. Masih banyak kerja yang tertangguh, ditambah lagi awal tahun ni kan. Semoga diri ini diberi kerajinan dan semangat untuk berkerja dengan lebih komited.... inshaAllah..

Sunday, January 01, 2017

:: Setahun berlalu...dan kini 2017 ::

Bismillahhrrohmanirrohhiiim...

Hampir setahun sejak entry terakhir. How time flies.... Ini bukan semangat baru, bukan juga azam baru tapi setelah setahun sepanjang 2016, aku mula rasa rindu nak menggerakkan jari jemari mengetuk bait-bait huruf di keyboard ASUS ini. Bukan sebelum ini tak rindu.. rindu jugak cuma mungkin rindu tidak membuak-buak seperti hari ini... atau aku sekadar mengambil kesempatan sempena 1 Januari 2017 untuk kembali kesini.. ya mungkin.

Apa berlaku sepanjang tahun 2016? errrmmm macam-macam.. pentas kehidupan..begitulah, ada hitam ada putih, diuji diduga, gembira sedih... pelbagai. Cuma 2016 lebih sikit ujian dan dugaannya... tak tahu nak cerita macamana dan aku rasa cerita itu ada baiknya aku simpan semat dalam hati saja, sebab yakin hanya pada Allah aku mengadu dan berserah... hanya Allah swt maha mendengar, maha mengetahui, maha mengasihani. Yakin bahawa Allah swt tidak akan menguji hambanya diluar dari keupayaan hamba itu untuk menerima ujian. Ya..aku yakin. Dan semua orang pasti akan diuji...dan ujian itu pelbagai. Maka aku yakinkan diri kuatkan hati, jangan bersangka buruk dengan Dia Pencipta sekalian alam. Setiap apa yang berlaku dalam hidup kita pasti ada hikmah disebaliknya... kita yang kena buka mata pintu hati biar jelas hikmah dan nikmat yang sedang diberi.

Setiap apa yang berlaku itu, aku simpan buat panduan dan kenangan dalam hidup. Semuanya bererti pengalaman dan pengalaman itu sangat mendewasakan. Pengalaman pahit manis, perit pedih suka mahupun duka semuanyaaa.... aku lipat kemas, ikat bundle, compile dan simpan namun tidakkan ku lupa dan buang sama sekali sebab semuanya memberi kesan yang sangat mendalam dan buat bekalan supaya aku lebih cekal untuk mengharungi kehidupan mendatang. 

2016 juga merupakan tahun yang mengubah angka depan usiaku...dari 3 ke 4... menjadi wanita dewasa yang lebih matang seiring usia ya.. begitulah yang aku rasakan. Matang dalam erti kata kita lebih rasional dan terkawal bila diuji, bila sesuatu yang tidak kita jangka berlaku dalam hidup, sesuatu yang kita ingin tidak kita peroleh, sesuatu yang kita rancang tidak menjadi... kita lebih tenang menerima, dan tidak mudah melatah malah lebih mudah mencari jalan solusi. 

Setiap apa yang berlaku juga mengajar aku tentang banyak perkara. Menyedarkan aku yang sangat jauh tersasar kealpaan. Aku..adakala lupa pada Sang Pencipta dan bila Dia beri ujian maka waktu dan ketika itulah aku rasa Dia sebenarnya sedang menjentik mengetuk akal dan jiwa aku untuk kembali padaNya yang Satu. Ya begitulah aku yakin cara Dia memberi teguran pada aku. Betapa selama ini tanpa aku sedar aku seakan semakin jauh dengan Sang Pencipta. Ya Allah....sesungguhnya aku sangat bersyukur dengan teguran ini. Sebab itu tandanya Kau masih sayangkan hambaMu ini Ya Allah... 

2017....penuh pengharapan aku ingin menjadi insan yang lebih baik, menjadi hambaNya yang lebih baik dan taat, menjadi anak yang lebih baik, menjadi isteri yang lebih baik buat suami, menjadi ibu yang lebih baik buat anak-anak, menjadi kakak yang lebih baik buat adik-adik. Aku berharap kehidupan aku sekeluarga akan lebih baik daripada sebelumnya... baik dari segi kasih sayang, ekonomi, emosi, kesihatan dan segalanya. Yang pasti... ujian, cabaran dan dugaan tetap akan menjengah... begitu sudah takdir kehidupan manusia di dunia dan aku sangat berharap aku akan lebih kuat dan bersedia untuk mengharungi semuanya.... inshaAllah... dan pastinya ujian dan cabaran itu berbeza bukan..

Yang jelas... tahun 2017 adalah tahun yang sangat mendebarkan buat aku dan en hubby (lepas ni akan aku panggil En Pari kikiki...) Sebab apa berdebar sebab abang dan kakak kedua-duanya akan menghadapi peperiksaan penting, PT3 dan UPSR. Aku dan En Pari akan cuba beri yang terbaik buat anak-anak selain dari doa dan tawakal yang tak pernah terhenti. Semuanya demi melihat kejayaan mereka. Kami bukanlah mengharapkan kejayaan yang sangat gilang-gemilang tapi sekurang-kurangnya dapat membanggakan dan membuahkan bunga kejayaan di hati kami.... inshaAllah. Membesar dan mendidik anak-anak pada zaman ini sangatlah mencabar dan menguji kesabaran. Tiga orang anak dengan pelbagai peringkat usia.... abang(sudah remaja), kakak (peralihan dari kanak-kanak ke remaja) dan adik dah nak masuk 4 tahun....phewwww pening migrain boleh tahan dengan macam-macam kerenah dan perangai. Boleh berperang juga kadang-kadang. 

Besar juga harapan dan perancangan aku dan En Pari untuk tahun ini. Yang paling penting kami cuba untuk perbaiki diri sebagai ibu bapa, sebagai suami dan isteri..dan diri masing-masing. Marilah kita jadi insan yang sentiasa positif, sentiasa bersangka baik, sentiasa berbuat baik dengan semua orang, sentiasa bersedekah, tingkatkan amalan.. Semoga apa yang diharap, dirancang, didoakan akan Allah swt kabulkan...inshaAllah.




Sunday, January 31, 2016

~Tahun baru 2016~

Assalamualaikum...

Salam tahun baru... eh?? hari ni dah 31 Januari pun kan...baru terasa nak menaip.  Cepat betul masa berlalu.....masa memang takkan pernah menunggu

Kali ini hendak bercerita pasal buku lah... dah lama sangat ni tak borak-borak perihal buku, novel dan sewaktu dengannya. Statistik pembacaan aku sendiri pun semakin menjunam sejak tahun lepas. Memang merosot pun... walhal masih banyak buku-buku baru yang dibeli masih belum aku jengah, aku baca. Kali ini awal-awal tahun ni aku dah tetapkan sasaran dan menyahut cabaran untuk membaca lebih banyak. Pertama sekali muat turun aplikasi Goodreads ke dalam handphone dan lepas tu tetapkan sasaran dalam Reading Challenges, untuk tahun ni aku sasar untuk baca 10 buah buku hihihi... tak berani hendak letak banyak. Ini 10 buah entah boleh tercapai ataupun tidak?? Tapi insyaAllah akan cuba juga. Goodreads ni merupakan salah satu 'social networking site' buat pencinta buku... di sini kita boleh berhubung, berkomunikasi, berkongsi dengan semua pencinta buku perihal buku. Di goodreads juga kita boleh tahu review buku-buku yang mungkin kita nak baca, buku yang memang best dan di rekomen baik untuk dibaca... dan macam-macam lagilah.

Jadi sekarang ni aku dah bejaya menghabiskan sebuah novel... Cinta Si Wedding Planner. Sebenarnya segan nak sebut di sini sebab dah lama aku tak baca novel-novel bergenre seperti ini dan memang tidak merancang pun hendak baca... yela kalau tidak mesti sejak novel ni keluar di pasaran lagi aku dah beli kan. Errrmmmm entah macam mana boleh aku terpengaruh sejak menonton drama Cinta Si Wedding Planner adaptasi dari novel tu..yang sedang ditayang di tv sekarang ni.. tup tup rasa nak baca pulak novelnya heheh..

Sekarang ini sedang berulit dengan novel karya terbaru Ramlee Awang Mursyid berjudul SUNAN CINTA NAN SAKTI. Karya beliau ini merupakan kesinambungan daripada novel trilogi sebelum ini tentang Laksamana Sunan bermula dari Bagaikan Puteri, Cinta Sang Ratu, Hijab Sang Pencinta, Cinta Sufi, Sutera Bidadari, Sunan Musafir dan terkini... Sunan Cinta Nan Sakti.

[sumber laman Alaf21]
 
Selain dari novel-novel trilogi kisah Laksamana Sunan ini, Ramlee Awang Mursyid juga telah menulis banyak lagi novel-novel lain tetapi kesemuanya adalah genre thriller dan aku juga mempunyai hampir kesemua koleksi tersebut. Dan juga... inilah satu-satunya karya penulis yang aku dan en.hubby berkongsi kegemaran. Asal beli je novel dari penulis ini, memang berebut le siapa nak baca dulu... selalunya en.hubby lah yang menang heheh... kita bagi canlah dekat dia kann..
Jadi sekarang ini dalam senarai Reading Challenges yang aku dah buat tu, kira dah nak masuk 2 bukulah aku baca untuk tahun ini... belum ada perancangan hendak menelek buku mana pula selepas ini. Harap-harap semangat hendak membaca itu masih kuat dalam diri.. Yess!!! caiyokkk!!!!
 

Saturday, November 21, 2015

~ Surprise... surprise....and... surprise ~

En.hubby bukan jenis yang tunjuk romantik... bukan jenis selalu nak sebut I love you ke, hari-hari nak sms/wassap ke melainkan kalau ada apa-apa hal... akan tetapi dia tetap ada cara tersendiri menunjukkan kasih sayangnya auuuwww maksudnya dia tetap romantik la dengan cara dia sendiri... hihihi
 
Ni nak cerita hal petang semalam... lepas balik kerja dah sampai rumah. Tiba-tiba dia tanya nak tak barang ni, dia nak bagi ni... Owhhhh apehal ni.. barang apa nak bagi ni... saspen pulak kita kikiki.. tapi dia cakap pulak kalau nak kena sayang dulu 20 kali auuuwwww romantik pula gitu malu rasa depan anak-anak... tapi excited gak ni dalam masa sama. Jadi sebab excited nak barang tu en. hubby senyum lebar dapat ciuman 20kali dekat pipi hihihi Lepas tu dia keluarkan lah barang yang dimaksudkannn jeng jeng jeng.... Aku terus wow!!! 20kali (ok..tipu je wow sekali) memang tak pernah kuduga la en. hubby yang tak romantik ni boleh beli benda ni special untukku... memang tak sangka sebab dia bagi barang kosmetik kauuuu alat make up bahasa mudahnya...
 
Tersengeh gumbira jadinya diriku ini.... mari kira tengok brand apa ni... macam tak pernah tau pun brand Victoria Jackson... ok ok takpa kita tengok dulu... kejap-kejap nanti kita google la kannn
 
 
Malam semalam semangat menggugel jenama Victoria Jackson(VJ).... ok jumpa. Dah lama sebenarnya kosmetik jenama VJ ni, cuma baru beberapa tahun kebelakangan ni masuk pasaran Malaysia. Yang en hubby bagi ni Survival Kit, kat dalam satu bekas tu semua ada... lipstick banyak pilihan warna, eye shadow pelbagai pilihan warna juga, blusher 2 warna, mascara, lip pensil dan eyeliner berserta berus-berus yang diperlukan... lengkap dalam satu kit dan sesuai untuk travel juga. Ehem ehem.... cek memang suka sangat la.... dah lama sangat rasanya tak membeli barang make up dan memang dah kehabisan dah pun. Lagipun kita ni bukan jenis bermake up sangat, bila angin terasa nak bermake up berlawa-lawa tu datang barula guna. Dan sebab itu le macam tak kisah sangat kalau tak ada pun kan...
 
Yang kotak kecil sikit sebelah tu adalah Shimmer Powder color gold... dapat percuma bila beli Survival Kit. Ini petang Sabtu yang tengah free ni merajinkan diri buka youtube tutorial make up hikhikhik Sebab en hubby beli jadi kita make up cantik-cantik kat rumah saja la ye khas untuk tatapan suami. Nanti nanti kalau ada jemputan majlis kahwin ke boleh la cuba jugakkan heh.. Ok jugalah alat make up VJ ni.. paling best dia punya lipstick tu sebab jenis matte...tahan lama sikit gitu.. Yang tak best mascara kot sebab bila lama-lama tu dia macam cair je, tengok bawah mata hitam je..
 
Walau apa pun... terima kasih banyak-banyak en hubby dengan pemberian hadiah yang tiba-tiba ini. Jarang sangat buat kejutan tapi sesekali buat kejutan memang wow sangattt... saya suka saya suka...
 
 

Monday, November 09, 2015

Breastfeeding ; Baik untuk bayi, Baik untuk Ibu

Cerita pasal breastfeeding atau penyusuan susu ibu ni kan terus teringat pengalaman aku sendiri menyusukan ketiga-tiga anak... si abang, si kakak dan adik. Walaupun masing-masing breastfeed tak lama tapi Alhamdulillah mereka dapat juga menikmati hak mereka yang sangat berharga ini. Si abang dan kakak hanya berjaya dalam 4 bulan sahaja memandangkan waktu itu aku tak dapat banyak info tentang kebaikan breastfeeding ni walaupun masa tu hospital tempat aku bersalinkan abang dan kakak adalah hospital rakan bayi. Hahaha memang kelakarkan.... sepatutnya aku dapat semangat dari situ tapi lepas keluar hospital, habis pantang, masuk kerja terus campur dah dengan susu formula. Semangat tak kuat, info pasal breastfeeding kurang, galakan dari orang-orang paling rapat tidak memberangsangkan membuatkan aku tidak berjaya breastfeed abang dan kakak untuk tempoh yang sepatutnya.... malah tak sampai 6 bulan pun. Tapi masa tu tak rasa ralat apa sangat sehinggalah bila aku mengandungkan adik sekitar tahun 2013.

Masa tu dekat pejabat ada beberapa orang kawan pejabat yang lebih muda memang menyusukan anak masing-masing. Aku macam wow! teruja, kagum dan teringin dalam masa yang sama. Aku tengok mereka sangat hebat sebab gigih mengepam di pejabat setiap hari demi untuk memenuhi hak kepada amanah yang diberi. Jadi masa tu aku mula gigih juga mencari maklumat tentang kebaikan dan kelebihan breastfeeding dan berazam nak menyusukan anak yang ketiga ini kalau boleh sampai dia cukup 2 tahun lah...

Dan... dalam sepanjang pencarian inilah aku dapat kumpul banyak sangat tentang breastfeeding. Pertama mengenai kebaikan dan kelebihan jika anda menyusukan anak-anak anda sendiri. Malah kebaikannya bukan sahaja pada bayi malah pada ibu itu sendiri. Sangat banyak kebaikannya, antaranya ia membina antibodi semulajadi dalam tubuh bayi yang dapat melindungi dari penyakit cirit-birit, jangkitan kuman serta alahan. Susu ibu juga mempunyai zat yang penting dalam membantu perkembangan otak bayi anda. Malah tempoh penyusuan itu dapat mengeratkan lagi ikatan antara ibu dan anak...
Lebih menarik... ibu juga mendapat kebaikan dari penyusuan bayi kita. Menyusukan bayi antara salah satu kaedah mengurangkan berat badan ibu. Bayangkan ianya dapat membakar 600kalori sehari... bestkan.. Aktiviti penyusuan juga dapat mengurangkan risiko si ibu untuk mendapat kanser payudara dan ia juga sebagai salah satu cara merancang keluarga yang agak berkesan.
Alhamdulillah akhirnya dengan segala maklumat dan info pasal breastfeeding serta sokongan kuat  dari kawan-kawan dan en.hubby dapat juga si adik menikmati dan membesar dengan susu ibu selama lebih kurang 1 tahun lebih. Malah sehingga kini adik yang dah menjangkau usia 2 tahun lebih masih sesekali minta dari ibu hihihi nak lepas gian agaknya.. 
Untuk semua ibu-ibu, insyaAllah cubalah kita penuhi hak anak-anak dengan menyusukan mereka dengan susu badan sendiri paling cepat kalau boleh sehingga anak berusia 6 bulan, kemudian jika dapat sehingga anak berusia setahun dan lebih baik sekiranya dapat kita teruskan sehingga anak berusia 2 tahun. Tiada yang mustahil melainkan dengan usaha dan tawakal kepada Allah... insyaAllah rezeki itu ada.
Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penyusuan susu ibu, boleh juga layari laman ini