Sunday, January 31, 2016

~Tahun baru 2016~

Assalamualaikum...

Salam tahun baru... eh?? hari ni dah 31 Januari pun kan...baru terasa nak menaip.  Cepat betul masa berlalu.....masa memang takkan pernah menunggu

Kali ini hendak bercerita pasal buku lah... dah lama sangat ni tak borak-borak perihal buku, novel dan sewaktu dengannya. Statistik pembacaan aku sendiri pun semakin menjunam sejak tahun lepas. Memang merosot pun... walhal masih banyak buku-buku baru yang dibeli masih belum aku jengah, aku baca. Kali ini awal-awal tahun ni aku dah tetapkan sasaran dan menyahut cabaran untuk membaca lebih banyak. Pertama sekali muat turun aplikasi Goodreads ke dalam handphone dan lepas tu tetapkan sasaran dalam Reading Challenges, untuk tahun ni aku sasar untuk baca 10 buah buku hihihi... tak berani hendak letak banyak. Ini 10 buah entah boleh tercapai ataupun tidak?? Tapi insyaAllah akan cuba juga. Goodreads ni merupakan salah satu 'social networking site' buat pencinta buku... di sini kita boleh berhubung, berkomunikasi, berkongsi dengan semua pencinta buku perihal buku. Di goodreads juga kita boleh tahu review buku-buku yang mungkin kita nak baca, buku yang memang best dan di rekomen baik untuk dibaca... dan macam-macam lagilah.

Jadi sekarang ni aku dah bejaya menghabiskan sebuah novel... Cinta Si Wedding Planner. Sebenarnya segan nak sebut di sini sebab dah lama aku tak baca novel-novel bergenre seperti ini dan memang tidak merancang pun hendak baca... yela kalau tidak mesti sejak novel ni keluar di pasaran lagi aku dah beli kan. Errrmmmm entah macam mana boleh aku terpengaruh sejak menonton drama Cinta Si Wedding Planner adaptasi dari novel tu..yang sedang ditayang di tv sekarang ni.. tup tup rasa nak baca pulak novelnya heheh..

Sekarang ini sedang berulit dengan novel karya terbaru Ramlee Awang Mursyid berjudul SUNAN CINTA NAN SAKTI. Karya beliau ini merupakan kesinambungan daripada novel trilogi sebelum ini tentang Laksamana Sunan bermula dari Bagaikan Puteri, Cinta Sang Ratu, Hijab Sang Pencinta, Cinta Sufi, Sutera Bidadari, Sunan Musafir dan terkini... Sunan Cinta Nan Sakti.

[sumber laman Alaf21]
 
Selain dari novel-novel trilogi kisah Laksamana Sunan ini, Ramlee Awang Mursyid juga telah menulis banyak lagi novel-novel lain tetapi kesemuanya adalah genre thriller dan aku juga mempunyai hampir kesemua koleksi tersebut. Dan juga... inilah satu-satunya karya penulis yang aku dan en.hubby berkongsi kegemaran. Asal beli je novel dari penulis ini, memang berebut le siapa nak baca dulu... selalunya en.hubby lah yang menang heheh... kita bagi canlah dekat dia kann..
Jadi sekarang ini dalam senarai Reading Challenges yang aku dah buat tu, kira dah nak masuk 2 bukulah aku baca untuk tahun ini... belum ada perancangan hendak menelek buku mana pula selepas ini. Harap-harap semangat hendak membaca itu masih kuat dalam diri.. Yess!!! caiyokkk!!!!
 

Saturday, November 21, 2015

~ Surprise... surprise....and... surprise ~

En.hubby bukan jenis yang tunjuk romantik... bukan jenis selalu nak sebut I love you ke, hari-hari nak sms/wassap ke melainkan kalau ada apa-apa hal... akan tetapi dia tetap ada cara tersendiri menunjukkan kasih sayangnya auuuwww maksudnya dia tetap romantik la dengan cara dia sendiri... hihihi
 
Ni nak cerita hal petang semalam... lepas balik kerja dah sampai rumah. Tiba-tiba dia tanya nak tak barang ni, dia nak bagi ni... Owhhhh apehal ni.. barang apa nak bagi ni... saspen pulak kita kikiki.. tapi dia cakap pulak kalau nak kena sayang dulu 20 kali auuuwwww romantik pula gitu malu rasa depan anak-anak... tapi excited gak ni dalam masa sama. Jadi sebab excited nak barang tu en. hubby senyum lebar dapat ciuman 20kali dekat pipi hihihi Lepas tu dia keluarkan lah barang yang dimaksudkannn jeng jeng jeng.... Aku terus wow!!! 20kali (ok..tipu je wow sekali) memang tak pernah kuduga la en. hubby yang tak romantik ni boleh beli benda ni special untukku... memang tak sangka sebab dia bagi barang kosmetik kauuuu alat make up bahasa mudahnya...
 
Tersengeh gumbira jadinya diriku ini.... mari kira tengok brand apa ni... macam tak pernah tau pun brand Victoria Jackson... ok ok takpa kita tengok dulu... kejap-kejap nanti kita google la kannn
 
 
Malam semalam semangat menggugel jenama Victoria Jackson(VJ).... ok jumpa. Dah lama sebenarnya kosmetik jenama VJ ni, cuma baru beberapa tahun kebelakangan ni masuk pasaran Malaysia. Yang en hubby bagi ni Survival Kit, kat dalam satu bekas tu semua ada... lipstick banyak pilihan warna, eye shadow pelbagai pilihan warna juga, blusher 2 warna, mascara, lip pensil dan eyeliner berserta berus-berus yang diperlukan... lengkap dalam satu kit dan sesuai untuk travel juga. Ehem ehem.... cek memang suka sangat la.... dah lama sangat rasanya tak membeli barang make up dan memang dah kehabisan dah pun. Lagipun kita ni bukan jenis bermake up sangat, bila angin terasa nak bermake up berlawa-lawa tu datang barula guna. Dan sebab itu le macam tak kisah sangat kalau tak ada pun kan...
 
Yang kotak kecil sikit sebelah tu adalah Shimmer Powder color gold... dapat percuma bila beli Survival Kit. Ini petang Sabtu yang tengah free ni merajinkan diri buka youtube tutorial make up hikhikhik Sebab en hubby beli jadi kita make up cantik-cantik kat rumah saja la ye khas untuk tatapan suami. Nanti nanti kalau ada jemputan majlis kahwin ke boleh la cuba jugakkan heh.. Ok jugalah alat make up VJ ni.. paling best dia punya lipstick tu sebab jenis matte...tahan lama sikit gitu.. Yang tak best mascara kot sebab bila lama-lama tu dia macam cair je, tengok bawah mata hitam je..
 
Walau apa pun... terima kasih banyak-banyak en hubby dengan pemberian hadiah yang tiba-tiba ini. Jarang sangat buat kejutan tapi sesekali buat kejutan memang wow sangattt... saya suka saya suka...
 
 

Monday, November 09, 2015

Breastfeeding ; Baik untuk bayi, Baik untuk Ibu

Cerita pasal breastfeeding atau penyusuan susu ibu ni kan terus teringat pengalaman aku sendiri menyusukan ketiga-tiga anak... si abang, si kakak dan adik. Walaupun masing-masing breastfeed tak lama tapi Alhamdulillah mereka dapat juga menikmati hak mereka yang sangat berharga ini. Si abang dan kakak hanya berjaya dalam 4 bulan sahaja memandangkan waktu itu aku tak dapat banyak info tentang kebaikan breastfeeding ni walaupun masa tu hospital tempat aku bersalinkan abang dan kakak adalah hospital rakan bayi. Hahaha memang kelakarkan.... sepatutnya aku dapat semangat dari situ tapi lepas keluar hospital, habis pantang, masuk kerja terus campur dah dengan susu formula. Semangat tak kuat, info pasal breastfeeding kurang, galakan dari orang-orang paling rapat tidak memberangsangkan membuatkan aku tidak berjaya breastfeed abang dan kakak untuk tempoh yang sepatutnya.... malah tak sampai 6 bulan pun. Tapi masa tu tak rasa ralat apa sangat sehinggalah bila aku mengandungkan adik sekitar tahun 2013.

Masa tu dekat pejabat ada beberapa orang kawan pejabat yang lebih muda memang menyusukan anak masing-masing. Aku macam wow! teruja, kagum dan teringin dalam masa yang sama. Aku tengok mereka sangat hebat sebab gigih mengepam di pejabat setiap hari demi untuk memenuhi hak kepada amanah yang diberi. Jadi masa tu aku mula gigih juga mencari maklumat tentang kebaikan dan kelebihan breastfeeding dan berazam nak menyusukan anak yang ketiga ini kalau boleh sampai dia cukup 2 tahun lah...

Dan... dalam sepanjang pencarian inilah aku dapat kumpul banyak sangat tentang breastfeeding. Pertama mengenai kebaikan dan kelebihan jika anda menyusukan anak-anak anda sendiri. Malah kebaikannya bukan sahaja pada bayi malah pada ibu itu sendiri. Sangat banyak kebaikannya, antaranya ia membina antibodi semulajadi dalam tubuh bayi yang dapat melindungi dari penyakit cirit-birit, jangkitan kuman serta alahan. Susu ibu juga mempunyai zat yang penting dalam membantu perkembangan otak bayi anda. Malah tempoh penyusuan itu dapat mengeratkan lagi ikatan antara ibu dan anak...
Lebih menarik... ibu juga mendapat kebaikan dari penyusuan bayi kita. Menyusukan bayi antara salah satu kaedah mengurangkan berat badan ibu. Bayangkan ianya dapat membakar 600kalori sehari... bestkan.. Aktiviti penyusuan juga dapat mengurangkan risiko si ibu untuk mendapat kanser payudara dan ia juga sebagai salah satu cara merancang keluarga yang agak berkesan.
Alhamdulillah akhirnya dengan segala maklumat dan info pasal breastfeeding serta sokongan kuat  dari kawan-kawan dan en.hubby dapat juga si adik menikmati dan membesar dengan susu ibu selama lebih kurang 1 tahun lebih. Malah sehingga kini adik yang dah menjangkau usia 2 tahun lebih masih sesekali minta dari ibu hihihi nak lepas gian agaknya.. 
Untuk semua ibu-ibu, insyaAllah cubalah kita penuhi hak anak-anak dengan menyusukan mereka dengan susu badan sendiri paling cepat kalau boleh sehingga anak berusia 6 bulan, kemudian jika dapat sehingga anak berusia setahun dan lebih baik sekiranya dapat kita teruskan sehingga anak berusia 2 tahun. Tiada yang mustahil melainkan dengan usaha dan tawakal kepada Allah... insyaAllah rezeki itu ada.
Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penyusuan susu ibu, boleh juga layari laman ini

Friday, October 16, 2015

2 Muharram 1437H - The Arc Cafe, Cyberjaya

Alhamdulillah hari ini berpuasa. Hari ini agak letih jadi macam malas nak masak tambahan lagi lauk-lauk basah dalam peti sejuk pun dah kehabisan. Wassap en hubby ajak makan di luar heheh... nasib dia ok saja. Tadi berbuka dengan kurma, air, roti saja... sebab lepas Maghrib nak keluar. Malam tadi kami makan di The Arc Café, Cyberjaya.... kafe milik kenalan aku dan en hubby juga ni... Malam ni tekak terasa nak cuba Teppanyaki. Seumur hidup tak pernah makan pun... apa salahnya kita cuba kannnn
 
 
Aku dengan abang saja makan teppanyaki manakala en hubby dengan kakak masing-masing order Lamb Chopp dan Chicken Chopp.
 
Selain Teppanyaki, di kafe ini menghidangkan pelbagai jenis menu yang lain juga. Nak makan gril-gril macam chicken chopp, lamb chopp ada, nak menu goreng-goreng macam nasi goreng ke apa semua pun ada. Macam-macam ada la di sini..
 
 
Kali ini aku cuba teppanyaki ayam manakala si abang order teppnyaki udang.
 
 Kami pilih tempat duduk betul-betul mengadap tempat masak teppnyaki tu. Ala macam kat restoran Jepun tu kikiki... ralit juga menengokkan tokei kafe sendiri yang masak ni kikiki...
 Ini teppanyaki ayam... ibu punya... errrmmmm boleh tahan juga nak menghabiskannya ni.
 Si abang punya teppanyaki udang...
Alhamdulillah untuk rezeki malam ini. Sedap juga le... tapi tak taule nak cakap lagi sedap ke atau macamana berbanding di tempat lain sebab tak pernah cuba pun sebelum ni kannn...
 

Wednesday, October 14, 2015

Riadah Cuti Awal Muharram, Taman Botani, Taman Wetland

Dah banyak hari dok fikir cuti awal Muharram nak buat apa ye? Atau nak pergi mana-mana ke? Dalam kepala ni terfikir kalau pergi kayuh basikal di Taman Botani Putrajaya ni best jugakkan. Bawa si kecil tu sambil beriadah dengan abah, abang dan kakak. Tapi dalam masa yang sama berat juga rasa hati bila mengenangkan cuaca dan kualiti udara yang tak berapa nak best sangat nih... sisa-sisa jerebu masih kelihatan... tak dapat lagi kita nak menghirup udara segar walaupun di pagi hari.. kelabu asap saja yang dok nampak huhuhu
 
Semalam buat usul pada en hubby... jom abah esok pagi2 kita bawa anak-anak pegi Taman Botani. Alhamdulillah usul diterima dengan positif hihi.. Maka pesanlah si ibu kepada anak-anaknya supaya tidur awal sebab esok kita nak pergi kayuh basikal, apalagi... semangat le budak-budak tu bila dengar kehkehkeh... seronok rasa hati ibu bila dapat menggembirakan hati anak-anak kannn
 
Keluar rumah pagi tadi dalam pukul 7.30 macam tu. Dah lama sangat ni tak pergi ke sana memang tak pasti le pukul berapa boleh sewa basikal. Semalam ada juga google tengok... katanya buka dari jam 7 pagi hingga 7 petang. Sekali sampai kaunter untuk sewa basikal belum buka pun lagi. Kaunter buka jam 9.00 pagi rupanya... Ohh ye untuk sewa basikal rm4.00 sejam untuk basikal single dan rm6 untuk yang ada sekali dengan baby carrier... kalau tak silap la sebab lupa pulak nak ambil gambar bayaran sewa basikal dekat depan kaunter tu tadi. Dah tak jadi sewa basikal maka kita jalan-jalan sambil jogging lah....
 
 
 Datang awal-awal pagi baru seronok sebab cuaca tak panas lagi... masih rasa kedinginan pagi ditambah dengan pelbagai jenis pokok-pokok besar yang meredupkan lagi suasana. Terasa nyaman juga udara walaupun sebenarnya jerebu pun dok ada..
 
 Budak kecik ni dah 2 tahun usianya. Seronok tengok dia berlari-lari dengan abang dan kakak. Tapi sebab kat dalam ni jalannya boleh tahan juga berbukit sikit itu yang sekejap-sekejap minta abahnya dukung.
 
Boleh tahan juga kawasan Taman Botani ni... agak luas. Tapi masih best sebab dapat tengok hijau-hijau saja..
 
 Jalan-jalan sikit nampak kerusi terus abahnya letak duduk. Abah pun penat juga dukung budak kecik ni.
 
 Dua beranak melepaskan lelah sebentar.
 
 Selfie dengan ibu... adik tengok apa tu?
 Kakak.... dah 10 tahun dah anak dara hikhikik.
 Abang dah tinggi daripada ibu dah pun... dah remaja.
 Kita selfie lagi...
 
 
 
 Dah penat tu berjalan dalam Taman Botani. Masa nak keluar tu nampak ramai dah orang dok beratur sewa basikal. Anak-anak masa ni memang frust lah tak dapat naik basikalkan... Tetiba abah kata jom pegi Taman Wetland pulak... kat sana pun boleh sewa basikal.
 Sebelum naik basikal, sarapan pagi dulu dekat café di Taman Wetland. Harga ok lah tak mahal sangat dan makanan biasa le untuk sarapan ada nasi lemak, kueteaw goreng, mee goreng segala. Dah isi minyak ok... jom kayuh... Kat sini harga sewa basikal agak mahal berbanding di Taman Botani. Basikal single rm10 tak kira ada carrier ataupun tak. Kalau basikal double tu bayaran sewanya rm15.
 Amboii sengehhh senyum... akhirnya dapat juga naik basikalkan...
Boleh tahan jugakle penat dan lenguh kaki semua bagai berkayuh... Dah lama sangat nih tak kayuh basikal tambah dengan faktor usia, pastu tak rajin nak bersenam bagai... sekali sekala macam ni huishhhh termengah-mengah jugakle... boleh tahan semput jadinya kikiki...
 
Lebih kurang sejam jugakle berkayuh dengan anak-anak. Kalau nak ikutkan anak-anak taknak balik lagi tapi memandangkan hari dah makin panas campur ibu pun dah letih... nak balik masak lagi kan untuk makan tengahari maka jomlah balik anak-anak oiiii... Lain kali pulak kita cuba naik paddle boat dengan berkayak pulak.
 
Sampai rumah dekat jam 11 lebih la... pastu meh bersilat di dapur le pulak....

1 Muharram 1437H

Salam Maal Hijrah... salam tahun baru. Urrmmmm boleh tahan lama juga blog ni sepi tanpa entry, tanpa cerita, tanpa kisah. Hari ni tetiba jari rasa nak menaip pulak.
 
Agaknya apa azam baru tahun ni ya? Buku lama sudah ditutup, kembali dengan lembaran buku baru. Hanya mengharap catatan yang bakal dicatit dalam buku baru ini lebih banyak kebaikan dari keburukan. Sebagai hambaNya, aku berharap akan menjadi manusia yang lebih baik dari semalam dan aku juga berdoa agar semua di antara kita akan beroleh kehidupan yang lebih baik juga. Tidak dilupakan juga doa buat suami, anak-anak yang kian membesar, buat mak ratu dalam hati selamanya, adik-adik, anak-anak saudara... senantiasa berharap dan berdoa agar kehidupan kita di pentas dunia yang kian mencabar ini dapat diharung dengan penuh hemah, penuh sabar, penuh toleransi, penuh keinsafan.
 
Setiap tindak-tanduk kita dalam mengharungi perjalanan kehidupan dunia harus seimbang antara permainan jiwa dan kewarasan akal. Berpegang pada asas dan benteng yang kuat untuk melawan arus globalisasi dunia yang aku rasa kian mengganas.
 
Takut juga bila memikirkan masa depan yang bakal anak-anak lalui... dengan pelbagai fahaman, budaya, modenisasi yang cuba di suntik dalam minda manusia sejagat yang kebanyakannya lebih kepada mengikis pegangan agama yang harus dipertahankan. Kumohon moga kita semua dipelihara Allah dari segala musibah dan diberi kekuatan iman untuk mengharungi semua ini.
 
Tanggungjawab kita semua sebagai ibu dan bapa sangat berat kala ini.... sebab kita harus bina dan sediakan benteng keimanan yang sangat kuat dan utuh dalam diri dan minda anak-anak untuk menjalani kehidupan mendatang. Itulah yang aku risau sangat... benteng dalam diri pun tidak sekuat mana.. apakan lagi hendak bina benteng dalam diri anak-anak. Tapi tidak boleh tidak dan tiada alasan sebenarnya untuk lepas dari tanggungjawab ini.
 
Uishhhh dah banyak juga menaip ni ek... memang kalau nak difikirkan pasal masa depan, pasal hidup takkan pernah habis dan takkan berhenti pun. Sempena tahun baru Hijrah ini mehle kita bersama-sama perbaiki diri, perkuatkan lagi iman dalam hati.... semoga hidup kita lebih diberkati.... aaamin inshaAllah...

~ Melaka Bandaraya Bersejarah Part2 Akhir ~


Assalamualaikum... selepas beberapa minggu dari entry terakhir, ini barulah dapat update. Nampak gaya sepanjang bulan 3 sampai awal April adalah minggu yang sangat sibuk. Kali ini nak sambung cerita cuti kami di Melaka...

Lepas solat di Masjid Cina Melaka tu terus bertolak ke Afamosa Resort. Kali ini kami tempah villa 3 bilik. Part paling best sebab kolam mandi privasi... untuk kita kita aja gitu. Feeling orang kaya sekejap sebab duduk banglo ada kolam mandi sendiri hihihi...



Punyalah teruja sampai lupa nak ambil gambar suasana dalam dan luar kawasan villa. Jadi marilah menjamu mata dengan gambar yang dipinjam dari laman web AFamosa ye...



Lebih kuranglah suasana dalam villa yang kami inap seperti dalam gambar ni. Memang agak luas dan selesa. Cuma di villa ni tidak boleh buat sebarang aktiviti masak memasak ye.... Sama sajalah macam bilik-bilik hotel yang biasa tu. Kalau nak buat barbekiu boleh tempah dengan pihak AFamosa sendiri... diorang akan sediakan dengan kadar bayaran tertentu lah semestinya.



Masuk saja villa, letak beg, barang apa semua... anak-anak dah tergedik-gedik nak terjun kolam. Kolam mandi terletak di laman belakang villa. Tidaklah besar sangat tapi kira oklah..


Jom berendam


Bukan anak-anak saja tergedik-gedik.... mak bapak pun sama naik hehehe...



Masa untuk kita enjoy!!!!



Dah dekat nak maghrib barulah anak-anak naik... kalau tak dipanggil mahu sampai ke malam nak terjun tiruk.


Selepas Maghrib, semua bersiap-siap pula.... kita nak terjah makan ikan bakar di Muara Sungai Duyung. Memang lokasi agak jauh dari Afamosa sebab terpaksa turun balik menghala ke bandaraya Melaka. Tapi tidak mengapalahkan sesekali nak merasa makan di sini. Katanya restoran sini agak popular jugak selain di Umbai sana nun.

Keesokkan paginya meneruskan acara terjun tiruk lagi. Seronok sangat bila tengok anak-anak semua enjoy. Puas dapat mandi kolam tak kira masa.. Eh...eh..tok pun enjoy ya heheh...

Pukul 11 pagi anak-anak dah kena paksa naik, nak bersiap-siap untuk checkout jam 12 tengahari. Sebelum bergerak pulang, kami singgah di pekan Alor Gajah untuk makan tengahari. Selesai makan tengahari, maksu dan keluarga sambung berjalan-jalan di pusat bandar, keluarga Ijah pulak menuju ke Nilai katanya sebelum balik. Kami pulak terus saja balik ke rumah dadadada....

Demikianlah sudah hikayat cerita melawat Melaka Bandaraya Bersejarah....kot-kot berjalan ke tempat lain pulak, kita cerita-cerita lagi...