Monday, June 18, 2012

:: Lelah yang mendamaikan... ::

Alhamdulillahhhhh... syukur padaNya di atas segala nikmat yang diberikan. Sejak hari Sabtu mak berada di rumah setelah seminggu bermalam di rumah adik di Sentul. Sejak kebelakangan ini kesihatan mak tidak begitu memberangsangkan, lalu sukar rasanya untuk melepaskan mak tinggal berseorangan di rumahnya. Kalau ikutkan mak, dia dah hendak balik hujung minggu lalu. Tapi kami sayang mak, kami risau dengan mak dan sebab tu berjaya juga pujuk mak untuk duduk sini seminggu lagi. Dengan siapa lagi untuk kita mencurahkan bakti kalau bukan pada mak dan ayah yang telah membesarkan kita. Kami hanya tinggal mak seorang... yang memang tiada galang gantinya.

Hari ini... dia dan mak sama-sama berpuasa sunat. Risau juga kalau-kalau mak tak larat, tapi alhamdulillah... mak kuat semangat. Sejak mak ada sini, dia memang tak bagi mak masak. Meski dia pun tidak sehandal mahupun sehebat mana memasak tapi dia usaha juga dengan kemampuan yang dia ada. Cukuplah mak dah memasak-masak untuk dia dan adik-beradik dulu-dulu... Mungkin sesekali nanti bila mak sihat, bolehlah dia minta mak masak makanan kegemaran buat mengubat rindu air tangan mak hehehe...Moga mak dikurniakan kesihatan yang berpanjangan olehNya insyaallahhh

Juadah berbuka kami hari ini, dia yang sediakan. Semalam cakap dengan en. hubby, teringin sangat hendak makan ketam maka berusahalah dia pergi beli sendiri di pasar malam. Langsung membeli sekali lauk-pauk basah untuk stok beberapa hari ni. Minggu ini memang semangat memasak dah membara semula.
Awal pagi tadi sudah dipesan pada mak, minta tolong keluarkan siap-siap ketam dan ikan. Senang nanti dia balik terus dah boleh masak. Hmmmm... bukan masak apa pun, ketam masak lemak je pun hah!
Ikan kembungnya digoreng sahaja...
Dan.... ulam timun berserta sambal. Tanya mak hendak buat sayur tak? Mak kata ulam ni pun cukuplah... alhamdulillahhhh hihihi


Inilah rezeki untuk hari ini.... mungkin nampak sangat ringkas namun bila kita masak ikhlas dari hati, maka ia menjadi hidangan istimewa ditambah saat dinikmati bersama-sama insan-insan yang kita sayang.


" Cerita rumit penuh konflik antara Cik Puan Mastura dan Sang Arjunanya masih belum berkesudahan. Cerita mereka yang unik namun mungkin tidak wajar... penuh halangan "

No comments: