Monday, June 18, 2012

:: ..... ::

Pantas sekali masa berlalu meninggalkan kita yang tertinggal jauh di belakang, tak mampu untuk mengejar. Bagaimana mampu mengejar andai kadang kita berlari, penat kita berjalan pula... paling tidak pun berehat minta nafas di perhentian. Ada waktu berehat  bagaikan tidak mahu meneruskan lagi perjalanan, tiada daya lagi untuk mengejar. Kita orang yang ketinggalan… Masa tidak sekali-kali akan menjadi penunggu. Kita… sampai bila-bila perlu mengejar menjadi pemburu pada waktu yang kian berlalu.
Minggu ini baru rasa macam boleh bernafas dengan agak lancar setelah melalui minggu yang sedikit kelam-kabut. Manakan tidak begitu, setelah 2 minggu diberi ruang untuk bersenang-lenang tanpa perlu memikirkan untuk bangun awal pagi sangat, menguruskan segala hal persekolahan anak-anak, maka minggu lepas anugerah itu sudah ditarik balik…. wal rutin dah balik asal. Cuti sekolah 2 minggu sudah tamat… berhenti berangan!  Akan tetapi hati tetap berbunga bahagia kerana kembali berjumpa dengan anak-anak buah hati pengarang jantung. Mereka dihantar ke kampung untuk mengisi ruang cuti bersama-sama tok dan tok abah. Biarlah……yang ada pun hanya cucu berdua tu sajalah … Kehidupan di rumah kembali normal setelah sepi mengulit tanpa suara anak-anak yang sekejap ketawa, sekejap menangis, menjerit tanpa sebab, bergaduh…. Tambah suara ibu yang adakala macam petir terpekik terlolong marahkan anak-anak, usik-mengusik anak-anak…. Dua minggu tanpa rutin yang begitu, buat jiwa ibu jadi kian buntu, paling tidak pun macam hendak bengong ting tong pun ada juga… Mereka anugerah yang tidak ternilai!!!
Ya… minggu lepas juga musim bola sepak ‘EURO 2012’ ligat bermula. Bisa buat kepala ibu pening dan ting tong juga. Bukan sebab dia yang berjaga menahan mata, tapi sebab en.hubby yang terkena penyakit  yang hanya menyerang bila tiba musim ini. Kalau boleh semua ‘game’ tak mahu ‘miss’….. penyudahnya liat hendak bangun pagi!!! Tak tahulah hendak kata sama ada dia boleh bertahan sehingga musim ini berlalu atau tidak. Yang pasti dia kena perlu bertahan tidak ada pilihan!
Rejab sudah di penghujung, Syaaban pula bakal menyusul. Memang masa tidak mengenal erti untuk menunggu… hakikatnya ia tetap akan berlalu. Berapa hari yang dapat dia berpuasa sunat merebut pahala pada bulan-bulan yang istimewa? Ternyata diri sibuk mengejar dunia, leka dengan nikmat yang hanya sementara. Awal bulan dapat sehari, hari ini dia cuba insyaallahhh… Sangat sukar rasanya untuk istiqamah, sentiasa tewas dengan nafsu yang adakala menggila! Takut untuk difikirkan bila saat dia semakin jauh dengan Tuhannya…. L

“Berjihad melawan nafsu dalam diri sangat sukar sebenarnya. Ternyata ia satu kebenaran yang pahit!”

No comments: