Sunday, February 12, 2012

:: Masak...masak...::

Cuti 2 hari rasa sekejap sangat kan. Esok dah bertemu Isnin kembali. 2 hari ni tidak kemana-mana pun, anak-anak sekolah ganti hari Sabtu. En.hubby pula tak ada, nanti malam baru balik. Sekarang ini mood memasak memang agak memberansangkan walaupun hari-hari biasa tu masak pun yang biasa-biasa dan mudah sahaja.

Hari Sabtu, sambil menunggu tengahari untuk ambil anak-anak dari sekolah... terfikir pula nak masak kari ayam. Dah lama sangat ni tidak menggulai. Maka inilah dia...

 Kenapalah gambar jadi terbalik nih. Kari ayam banyak kentang sebab si adik suka makan.

 Peneman kari; sayur kacang buncis goreng bersama telur.

 Dan juga pembuka selera si adik... ayam goreng semestinya.

Pagi ini bersarapan mee sanggul. Memang menjadi kegemaran anak-anak. Lepas gorengkan mee ni, siap-siapkan bekal semua terus bawa mereka mandi-manda di kolam Pusat Komuniti Cyberjaya. Gembira tak terkata le dua beradik tuh.

Gambar ni pun terbalik juga. Balik dari kolam, dapat ilham nak buat ikan siakap kukus. Kari ayam semalam pun ada lagi. Cukuplah untuk makan tengahari anak-beranak. Gambar di atas yang belum masak. Malas hendak masak sayur, kita campakkan sekali sayur-sayur yang ada untuk dikukus bersama ikan. Tenggelam terus ikan...

Taraaaa...dah siap pun ikan kukus. Sedia untuk dimakan. Sebenarnya inilah pertama kali dia cuba buat ikan kukus ni. Memang resepi main campak-campak sahaja.... tapi sedap (lantaklah puji diri sendiri hihihi). Anak-anak pun suka juga, maka lain kali boleh cuba buat lagi.

No comments: