Friday, September 23, 2011

:: Ikan cencaru belah belakang sumbat cili ::

Hari ini rasa hendak cerita resepi Ikan Cencaru Belah Belakang Sumbat Cili (panjang betul namanya dak...). Resepi ini adalah dari bonda yang tercinta dan saya memang suka sangat dan ditulis khas di entry ini untuk CikPuan Suzi. Juga untuk rujukan saya nanti.

Bahan-bahannya :

2 ekor ikan cencaru dibelah belakang ( saiz sederhana dan ikut suka le nak buat berapa ekor pun).
10 - 15 tangkai cili kering ( main agak-agak saja ni... ) - direndam
3 -4 ulas bawang merah
Sedikit belacan
Sedikit air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa 

Cara-caranya :

1. Bersihkan ikan kemudian lumur dengan garam dan kunyit. Ketepikan.
2. Tumbuk lumat cili kering. Kemudian tumbukkan sekali bawang merah dan belacan juga hingga lumat.
3. Masukkan garam dan gula. Kemudian masukkan air asam jawa.

 4. Masukkan cili yang dah siap tumbuk tadi ke dalam ikan dibahagian belakang yang telah siap dibelah itu. (Gambar seperti di atas ).
 5. Panaskan minyak dalam kuali dan mulalah menggoreng.

6. Dan.... taraaaaa....siap untuk dihidang dan makan dengan nasi panas-panas....nyummmm nyummmm

Selamat mencuba ye Suzi hehehe....

1 comment:

aziliana said...

k.k : Eeemmm sedap nya...
puan suzy: sila buat n bawa kt opis utk testing rasa best ke x.. hehe