Thursday, February 17, 2011

:: Sarawak - Destinasi akhir kami... Sibu

Sabtu, 29 Jan 2011. Pagi Sabtu tu kami bangun tidur seawal jam 4.30 pagi. Penerbangan ke Sibu dijadualkan jam 7.15 pagi maka harus bersiap awallah kan, nak check out hotel lagi, perjalanan ke airport lagi yang mengambil masa 30 minit lebih. Kononnya takutlah kalau-kalau terlambat ke apa ke. Rasanya kami bertolak dari hotel ke airport dalam jam 5.30 macam tu. Tambang teksi pun berganda lah jadinya... rm50...phewww...

Sampai airport, jam belum pun mencecah 6 pagi. Airport Bintulu pun masih bergelap. Kami antara yang awallah kiranya hihihi... adapun en. pengawal keselamatan sajalah hehehe.... Solat Subuh pun di Surau airport. Kemudian.... aktivitinya pun menunggu kaunter check-in dibuka lah jawabnya. Hampir jam 6.30 pagi baru kaunter buka... sabar jelah. Kalau tahu, tak adalah hendak susah-susah bangun awal huhuhu...


Ini adalah penerbangan kedua kami bersama MASWings. Berdebar-debar sahaja hati saat menjejak kaki dalam pesawat. Dalam hati tidak putus-putus berdoa mohon dilindungi olehNya. Syukur alhamdulillah... kami selamat sampai Sibu dengan penerbangan yang aman damai hihihi... dapatlah sekotak air milo dalam penerbangan.


Gambaran awal yang kami terima tentang Sibu agak menyedihkan sebenarnya. Ramai yang bagitahu, bahawa tidak ada apa-apa yang menarik di Sibu. Hati semakin berbolak-balik mengenangkan kami akan berada di Sibu selama 2 hari lebih. Apalah yang nak dibuat, hendak kemana nanti? Macam-macam fikir. Ada rasa menyesal juga sebab letakkan Sibu sebagai tempat terakhir kembara kerja kami. Kalau berakhir di Kuching kan lagi best hahaha... iyelah lagi best menghabiskan duit kannn.... Walau apa pun kami teruskan jua kembara kerja di destinasi terakhir ini. Kerja-kerja di 2 buah pusat ujian selesai dalam masa satu hari. Huhuhuhu.... lagi sedih rasanya sebab ada satu hari suntuk lagi untuk diharungi di Sibu.


Kerja selesai lewat petang kemudian terus cari hotel di bandar Sibu. Mujurlah ada penyelia pusat ujian yang sudi membawa kami ke hotel. Di Sibu kami menginap di hotel RH betul-betul di tengah bandar Sibu. Kira oklah hotelnya dengan kadar rm160++ termasuk sarapan pagi.



Pandangan dari bilik hotel. Pada awalnya tertanya-tanya juga sungai apalah tu agaknya ye. Sesekali kedengaran bunyi bot penumpang. Sesekali terlihat juga kapal-kapal bawa kayu balak. Rupa-rupanya sungai yang kami dok intai dari jauh tu adalah Sungai Rejang... sungai terpanjang dan terbesar di Malaysia. Itupun kami diberitahu oleh pemandu teksi yang membawa kami ke sebuah pusat membeli-belah pada hari kedua di Sibu.




Sebab teruja sangat hendak melihat Sungai Rejang dari dekat, petang Ahad tu kami pun jalan-jalanlah kesana. Cukuplah untuk menghiburkan hati kami yang berduka lara melayan kebosanan hahahaha....

Sambil-sambil tu berposing sana sikit, sini sikit...

Eh! ada jumpa muzium lahhh... Muzium Memorial Hopital Law King Howe. Tak masuk pun, yang sebenarnya tak tahu buka ke tidak hihihi...

Ini rasanya di padang awam Sibu.

Sama juga... padang awam. Nampak tak kami yang gembira itu hahaha....lalalala...

Dah... itu sajalah program jalan-jalan buang masa di Sibu. Lepas itu, balik hotel terus mandi kolam. Hati sudah tidak sabar untuk pulang.

Waktu ini kan dah hampir dengan perayaan CNY, maka di kebanyakan pusat-pusat membeli-belah ramailah kaum-kaum Cina membeli-belah untuk persiapan menyambut tahun baru. Kalau tidak silap saya, di sani kaum majoritinya kaum Iban dan Cina kan. Di Sibu ni, yang beragama Islam pun ramainya dari suku kaum Melanau.

Walau apapun perasaannya.... saya sangat menghargai kembara ini kerana inilah peluang untuk saya mengutip pengalaman dan ilmu pengetahuan di tempat orang. Kalau tidak kerana kerja, mungkin saya tidak akan sampai di sini mahupun Miri, Bintulu dan sebagainya. Pengalaman yang cukup berharga bila dapat mengenali amalan, budaya, mahupun cara hidup kaum lain kannn. Walaupun masa yang ada sangat singkat untuk menyingkap dan belajar kesemuanya namun yang singkat itu sekurang-kurangnya sudah cukup untuk memberi saya seribu pengalaman. Teringat juga makanan yang pernah saya makan di Sarawak ini antaranya mee kolok, laksa Sarawak. Ada satu lagi makanan yang belum sempat saya rasa di negeri Sarawak ini... lelapan. Hmmm... insyaallah andai ada peluang lagi kesini pasti dicuba. Peluang begini memang tidak datang selalu, syukur alhamdulillahhh....

2 comments:

aziliana said...

nanti kita pergi lagi k.k ek..

Nurilhami said...

insyaallah...kalau ada rezeki